ALF opbouw Ana Morphè start 21 nov
Dit jaar presenteer ik een grote lichtinstallatie tijden het Amsterdam Light Festival. Mijn werk Ana Morphè is onderdeel van de Watercolors Route. Het is een samenwerkingsproject van Isabel Nielen en het bedrijf DTL-Laser, waarin laser wordt ingezet op onconventionele wijze. Geen rook geen stralen in de lucht. Laser wordt gebruikt in een poëtische manier, met licht, water, en rondvaartboten in de hoofdrol. De lichtbeelden zijn geïnspireerd op de belangrijke rol van water in ons bestaan en de bijzondere moleculaire eigenschappen van water.
Ana Morphè creëert een real time lichtervaring voor alle de boot passagiers. Zodra de boot in het lichtveld vaart wordt iedereen ondergedompeld in abstracte lichtvormen. De overgang tussen de verschillende fasen van de watercyclus wordt zichtbaar, het licht beweegt zich langzaam als een organisme, zacht pulserend en veranderlijk. De abstract licht vormen transformeren in amorfe en kristalleine structuren. Het licht dringt ook door in de boot door de ramen en glazen dak. Er is geen voor- of achterkant, het licht is overal. Je vaart er dwars doorheen.
Ik ben gefascineerd door de rol van water in Amsterdam, zowel op macro- en microniveau. Het bracht welvaart en commercie in onze stad. Als we door onze grachten varen kijken we naar de gebouwen en de bruggen, we kijken nooit naar het water zelf. We beseffen niet dat al het water in Amsterdam zoet water is, we peddelen en spelen erin. Het is moeilijk voor te stellen dat zoetwater een schaars goed is op deze wereld. Water, zo gewoon dat je waarschijnlijk nooit denkt over hoe uniek het is en hoe essentieel voor het leven. Van de totale hoeveelheid het water op onze planeet is slechts 0,014% beschikbaar als zoet water.
Op micro niveau is water een zeer bijzondere materie; water komt van nature op aarde in alle drie de fysische toestanden voor, gas, vloeistof en vaste en het is altijd in beweging tussen deze fases. De organische lichtbeelden zijn geïnspireerd op de watercyclus en de moleculaire (H2O) materie overgangen.
Het werk is te zien van 1 dec tot en met 22 jan 2016 in het Oosterdok ter hoogte van hotel Double Tree.