Over Isabel

”Licht is zo gewoon dat we bijna vergeten er naar te kijken. Ik blijf altijd weer verrast over de werking en verschijning van licht. Een nooit eindigend spel van kleur, contrast, schaduw, spiegeling, reflectie, ritme en dynamiek.”

– Isabel

ode-aa-licht-isabel-nielen_5

foto fred platje

Vanuit een achtergrond in de beeldende kunst werkte Isabel Nielen (1964) vele jaren als lichtontwerper voor theater, dans en opera binnen en buiten reguliere podia. Locatietheater werd haar specialiteit, onder meer bij Dogtroep van 1992-1999, de Lunatics en Anouk van Dijk DC.

Vanaf 2007 heeft haar werkveld zich verder uitgebreid naar lichtontwerpen voor architectuur, musea en openbare ruimte. Naast haar freelance werk is Isabel artistiek coördinator en coach bij het Instituut Lichtontwerpen (iLo) gevestigd in Amsterdam.

Sinds 2013 werkt ze nauw samen met de Theatermachine aan een groot aantal museumprojecten waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat heeft in 2016 geleid tot een partnerschap met de Theatermachine,
Recent is een lichtinstallatie van Isabel geselecteerd door de Jury van het Amsterdam Light Festival voor de Waterroute, opening 1 dec 2016.
De installatie Ana Morphè is een laser installatie waarin licht, water en de boten de hoofdrol spelen.