Over Isabel

”Licht is zo gewoon dat we bijna vergeten er naar te kijken. Ik blijf altijd weer verrast over de werking en verschijning van licht. Een nooit eindigend spel van kleur, contrast, schaduw, spiegeling, reflectie, ritme en dynamiek.”

 

– Isabel

Isabel Nielen

Vanuit een achtergrond in de beeldende kunst werkte Isabel Nielen vele jaren als lichtontwerper voor theater, dans en opera binnen en buiten reguliere podia. Locatietheater werd haar specialiteit, onder meer bij Dogtroep van 1992-1999, de Lunatics en Anouk van Dijk. Vanaf 2007 heeft haar werkveld zich verder uitgebreid naar lichtontwerpen voor architectuur, musea en openbare ruimte.

Een leven lang leren

Naast haar freelance werk is ze vanaf 2007 artistiek coördinator en coach bij het Instituut Lichtontwerpen (iLo), gevestigd in Amsterdam. Het iLo wil kennis over licht en het vak lichtontwerpen promoten. Verder geeft Isabel al jaren lezingen of workshops in binnen en buitenland. Vanaf 2019 is Isabel docent lichtontwerpen op de AHK afdeling Design and Technology in Amsterdam.

Theatermachine

Vanaf 2016 is Isabel onderdeel van de Theatermachine. Met de Theatermachine werkt Isabel aan vele projecten in diverse musea’s zoals b.v. het HEM, Kunstmuseum denHaag en STRAATmuseum Amsterdam.  Maar ook voor concerten en muziekt-theatervoorstellingen.

Theatermaken

Nog altijd gaat Isabel haar voorkeur op theatergebied uit naar bijzondere maatschappelijk inhoudelijke projecten zoals het project ‘Crossing Time’ in Kamp Vught 2020 in samenwerking met de Beeldjutters. Of de voorstelling Anderhoofd van Opera Theater Amsterdam in 2021 en Zenith in 2022 in regie van Tom Jaspers.