Ode aan de Ao

ode-aa-licht-isabel-nielen_1

foto’s Fred Platje

Nooit eerder werkte ik op zo’n enorme  buiten lokatie. En wat voor een, het publiek zat op een kleine berg en keek uit over het prachtige stroomdal landschap van de Drentsche Aa. Rechts voor in het landschap zat het Noord Nederlands Jeugdorkest. Ze speelden de compositie Ode an de Ao van Egbert Meyers.
Het speelveld voor licht waar je op uit keek was 2 km breed en op sommige plaatsen 400 meter diep. Het gebied valt onder strenge natuur beschermingsregels en we mochten met het licht niet in het stroomdal zelf komen. We hebben daarom alle lichtposities aan de randen geplaatst op paden of houtwallen.

ode-aa-licht-isabel-nielen_5

In dit project wilde ik werken met bewegend licht en laser. De laser wilden we niet voor de gangbare effecten gebruiken maar veel poëtischer inzetten. Het was spannend om aan te werken. De samenwerking met DTL laser  en Lichtpunt was zeer inspirerend. Zonder hun steun was dit niet mogelijk geweest.

Het resultaat was een prachtige combinatie van een live concert waarin het landschap de hoofdrol speelde. De lichtbeelden gaven op verschillende manieren een bijzondere dimensie aan de natuurlijke lijnen en vormen in het landschap.

Lichtontwerp: Isabel Nielen en Koen van Oosterhout

ode-an-de-aa-drente-laser-licht-2 ode-aan-de-aa-lichtontwerp-drente ode_aan_de_aa_laser_licht

 

Ode an de Ao flyer32

Uitvoering door het Noord Nederlands Jeugd Orkest onder leiding van dirigent Eric Janssen. De voorstelling was onderdeel van Festival der AA op 2-3-4-5 juli 2015

Commentaar is gesloten.